به طور کلی مراحل ایمپلنت دندان به دو بخش اصلی تقسیم میشود.
- جراحی اول ایمپلنت: در این مرحله لثه به طور کامل برش خورده و برگردانده میشود. سپس با ابزار مخصوص استخوان سوراخ شده و رزوه میگردد. در ادامه ایمپلنت در استخوان قرار گرفته و میتوان لثه را بخیه زد. جوش خوردن استخوان و ایمپلنت به ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد.
- جراحی دوم ایمپلنت: در این مرحله با یک جراحی سطحی، قسمت کوچکی از لثه بریده شده و ایمپلنت آشکار میشود. پس از گذشت ۱۰ الی ۱۴ روز لثه بهبود یافته و میتوان قالب دندان را تهیه کرد. بر اساس قالب میتوان روکش دندان را در لابراتوار ساخت و در مطب به ایمپلنت متصل کرد.
این خلاصهای از نحوه و مراحل ایمپلنت دندان است. در ادامه به تفضیل و به صورت تصویری موضوع شرح داده خواهد شد. توصیه میکنیم در ابتدا فیلم کوتاه زیر را تماشا کنید تا به طور کامل با این فرایند آشنا شوید.
مطالعه بیشتر ⇔ قیمت ایمپلنت دندان چقدر است؟
مطالعه بیشتر ⇔ معرفی انواع مختلف ایمپلنت دندان
انیمیشن نحوه و روش ایمپلنت دندان
مرحله اول ایمپلنت
۱ . مراحل ایمپلنت دندان (تزریق بی حسی)
کاشت دندان یک عمل جراحی بوده و در آن لثه و استخوان شکافته میشود. بنابراین، تزریق بی حسی اجتناب ناپذیر است.
۲ . مراحل ایمپلنت دندان (پیوند استخوان)
بررسی تراکم و میزان استخوان مهم ترین قسمت از مراحل ایمپلنت دندان است. استخوان، پایه و نگهدارنده ایمپلنت بوده و اگر استحکام کافی را نداشته باشد احتمال بروز عوارض و مشکلات جانبی به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. اگر به تشخیص متخصص ایمپلنتولوژیست استخوان استحکام کافی را نداشته باشد نیاز به پیوند استخوان خواهید داشت. پیوند استخوان به ۲ روش انجام میشود که عبارت اند از:
- پیوند استخوان به روش استئوژنز: در این روش استخوان از قسمتی از بدن گرفته شده و به ناحیه مورد نظر پیوند داده میشود.
- پودر استخوان: در این روش نیازی به بریدن استخوان از سایر قسمتهای بدن نیست. بلکه با ایجاد یک محل مناسب (ایجاد یک داربست، چیزی شبیه به یک محفظه) پودر محرک رشد استخوان، جای استخوان از دست رفته را میگیرد. به مرور زمان این پودر باعث تحریک رشد استخوان خواهد شد.
در موارد شدید تحلیل استخوان، بیمار علاوه بر پیوند استخوان به پیوند لثه نیز نیاز دارد. در این شرایط لثه، از سقف دهان و … گرفته شده و در محل مورد نیاز بخیه میشود. در نهایت باید گفت که همه نیازمند پیوند استخوان نیستند و تشخیص این امر با دندانپزشک است. بهبود کامل پیوند استخوان به ۱ الی ۶ ماه زمان نیاز دارد و تا بهبود کامل نمیتوان مراحل بعدی را انجام داد.
۳ . مراحل ایمپلنت دندان (برش لثه)
متخصص ایمپلنتولوژیست باید به استخوان دسترسی پیدا کند تا بتوان ایمپلنت را در محل قرار داد. برای این کار با تیغ جراحی لثه برش خورده و برگردانده میشود. با برش لثه متخصص به خوبی به استخوان دسترسی پیدا کرده و به بهترین وجه ممکن میتواند ایمپلنت را در محل مناسب و با زاویه صحیح قرار دهد.
در حالت ایدئال استخوان سطح صافی داشته و مشکلی از این بابت وجود ندارد. ولی اگر سطح استخوان ناصاف بود دندانپزشک با استفاده از دریل سطح استخوان را صاف میکند.
مطالعه بیشتر⇔ آیا میدانید به جای تیغ جراحی میتوان لثه را با لیزر برش داد؟ ایمپلنت دندان با لیزر
آیا کاشت دندان بدون برش لثه امکان پذیر است؟ ایمپلنت فوری به روش پانچ
برش و جراحی لثه مرسومترین نوع ایمپلنت دندان است. با این وجود اگر بیمار نیازی به پیوند استخوان نداشته و دندانپزشک امکانات (استفاده از تصاویر پیشرفته CBCT، مدلهای پیچیده کامپیوتری، تهیه قالبهای مورد نیاز و …) و تبحر کافی را داشته باشد، میتوان بدون برش لثه ایمپلنت را پانچ کرد. این روش مزایای بسیار زیادی نسبت به ایمپلنت سنتی دارد ولی هزینه آن بیشتر است. همچنین همه بیماران گزینه مناسبی برای این کار نیستند. همانطور که در شکل بالا نشان داده شده است به جای برش و برگرداندن لثه، تنها یک برش گرد کوچک ایجاد میشود.
مطالعه بیشتر ⇔ آشنایی با ایمپلنت فوری به روش پانچ
۴ . مراحل ایمپلنت دندان (سوراخ اولیه استخوان)
پس از برش و برگرداندن لثه، دندانپزشک با چندین دریل مخصوص که هر بار قطر آن بیشتر میشود، استخوان را سوراخ خواهد کرد. جهت شروع دندانپزشک چندین فاکتور (فاصله ایمپلنت تا دندانهای مجاور، میزان استخوان موجود و …) را در نظر گرفته و محل ایمپلنت را علامت میزند. در ادامه دندانپزشک با استفاده از یک مته کوچک استخوان را سوراخ میکند. این سوراخ بیشتر نقش راهنما را داشته و در ادامه بزرگتر خواهد شد.
۵ . مراحل ایمپلنت دندان (چک کردن موقعیت و جهت سوراخ)
با توجه به اینکه قطر و عمق سوراخ اولیه هنوز کوچک است میتوان جهت و موقعیت آن را در صورت نیاز کمی تغییر داد. در این مرحله دندانپزشک با قرار دادن یک پین راهنما در سوراخ، به خوبی زاویه و موقعیت ایمپلنت را چک میکند. در تصویر بالا کاملاً مشهود است که در اثر بی دقتی دندانپزشک ایمپلنت کج شده و زاویه مناسب را ندارد.
۶ . مراحل ایمپلنت دندان (سوراخ نهایی استخوان)
پس از اطمینان از موقعیت و جهت مناسب سوراخ اولیه، سوراخ نهایی با قطر و عمق مناسب ایجاد خواهد شد. متخصص مجرب در این مرحله با دقت موارد ذیل را رعایت کرده تا عوارض جانبی را به حداقل برساند.
- داغ نشدن استخوان: با کاهش فشار دست و سرعت چرخش دریل، دندانپزشک سعی میکند که تا جای ممکن از داغ شدن استخوان جلوگیری کند. زیرا گرم شدن استخوان ممکن است باعث مرگ بافت استخوان شده و بدن ایمپلنت را پس بزند.
- شستشوی پیوسته استخوان با آب و یا سایر محلولها برای جلوگیری از گرم شدن استخوان.
- تهیه عکس رادیولوژی برای اطمینان از عدم نزدیک شدن سوراخ به رگهای خونی و اعصاب حساس و مهم.
- انتخاب سایز مناسب ایمپلنت (معمولاً از قطرهای ۳٫۲۵ تا ۴ میلیمتر استفاده میشود).
۷ . مراحل ایمپلنت دندان (رزوه کردن استخوان)
برای افزایش سطح تماس ایمپلنت با استخوان، بهترین کار رزوه دار کردن استخوان است. در این مرحله دندانپزشک با استفاده از ابزار مخصوص استخوان را رزوه دار کرده و این رزوه به خوبی با رزوههای ایمپلنت مطابقت خواهد داشت. پس از اتمام این مرحله میتوان ایمپلنت را داخل استخوان پیچ کرد.
جهت اطلاع برخی از ایمپلنتها به گونهای طراحی و ساخته شدهاند که قادرند بدون نیاز به تجهیزات اضافی خودشان استخوان را رزوه دار کنند.
۸ . مراحل ایمپلنت دندان (قرار دادن ایمپلنت و بخیه کردن لثه)
در این مرحله دندانپزشک قادر است ایمپلنت را در استخوان پیچ کند. پس از پیچ کردن لثه برگردانده شده و بخیه میشود.
- بخیهها معمولاً پس از ۷ الی ۱۰ روز توسط دندانپزشک کشیده میشوند. این فرایند کاملاً بدون درد بوده و لثه به قدری بهبود یافته که میتواند خود را نگه دارد.
- جهت پیوند کامل لثه با استخوان به ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز است.
مرحله دوم ایمپلنت
۹ . مراحل ایمپلنت دندان (آشکار کردن ایمپلنت)
پس از گذشت چند ماه ایمپلنت به طور کامل با استخوان جوش میخورد. در این مرحله لثه ایمپلنت را به طور کامل پوشانده و لثه باید دوباره بریده شود. برای آشکار سازی ایمپلنت میتوان از تیغ جراحی و یا حتی لیزر استفاده کرد.
پس از آشکار سازی ایمپلنت، برای جلوگیری از رشد بیش از حد لثه و پوشاندن ایمپلنت توسط لثه، باید از healing cap استفاده کرد. healing cap یک درپوش موقتی بوده و ایمپلنت را از فضای دهان جدا میکند.
۱۰ . مراحل ایمپلنت دندان (قالب گیری)
پس از گذشت ۱۰ الی ۱۴ روز لثه بهبود یافته و دندان پزشک میتواند Healing cap را جدا میکند. پس از جدا کردن Healing cap اباتمنت متصل خواهد شد. اباتمنت قطعه متصلکنندهی دائمی ایمپلنت به روکش است.
پس از نصب اباتمنت قالب دندانها تهیه خواهد شد. این قالب به دندان ساز اجازه میدهد که روکش دندان را تهیه کند.
۱۱ . مراحل ایمپلنت دندان (نصب روکش)
قالب دندان به لابراتوار فرستاده شده و روکش دندان ساخته میشود. جنس روکش دندان میتواند از پروسلین، زیکرونیوم، سرامیک و … ساخته شود. در نهایت روکش توسط دندانپزشک نصب میگردد.
مطالعه بیشتر ⇔ درد ایمپلنت دندان نشانهی چیست؟
مطالعه بیشتر ⇔ مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت دندان
با دادن ستاره از ما حمایت کنید.
1 >> 2 >> 3 >> 4 >> 5 ستاره