سلامت لثه یکی از مهمترین اجزء بهداشت دهان و دندان است. در برخی مواقع، با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان، ممکن است که لثه شما عفونی شده و منجر به ورم و التهاب لثه شود. در ابتدای این نوشته به عوامل و دلایل مختلف ورم و التهاب لثه خواهیم پرداخت. سپس ۴ روش درمان دندانپزشکی و ۶ روش مهم خانگی و گیاهی درمان ورم و التهاب لثه معرفی خواهد شد.
همچنین برای آشنایی بیشتر مخاطبین عزیز ۲ فیلم کوتاه آموزشی توسط تیم الستون و ولستون ترجمه شده است که توصیه میشود آن را تماشا کنید. با ما همراه باشید.
دلایل ورم و التهاب لثه چیست؟
بیماریهای پیرادندانی
بیماریهای پیرادندانی بیشترین علت ورم و التهاب لثه است. بسیاری از افراد از بیماریهای پیرادندانی خود آگاهی ندارند زیرا علائم آن خفیف است. با این وجود عدم درمان این بیماریهای میتواند به بیمارهای جدیتر پریودنتال منجر شود.
دلیل اصلی بیماریهای پیرادندانی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. که به پلاکهای باکتری اجازه تجمیع بر روی خطوط لثه و دندان را میدهد. به مرور پلاک باکتریها سفت شده و به تارتار تبدیل میشود. و تارتار نیز به نوبه خود بیماریهای پیرادندانی را به وجود میآورد.
بارداری
ورم و التهاب لثه در اثر بارداری نیز میتواند اتفاق بیفتد. هورمونهای زیاد ترشح شده در دوران بارداری میزان جریان خون در لثه را افزایش میدهد. این افزایش جریان خون میتواند باعث تورم و آماس لثه شود. همچنین تغییرات هورمونی میتواند توانایی بدن در مبارزه با عفونت را کاهش دهد. نکته مهم دیگری که در دوران بارداری حائز اهمیت میشود پوسیدگی و دندان درد است. عفونت دندان در این دوران میتواند سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازد. در نتیجه بهتر است به محض مشاهده علائم دندان درد و عفونت دندان به پزشک مراجعه نمایید. اگر به دنبال روشهای تسکین درد در دوران بارداری هستید در این لینک میتوانید با انواع قرص، مسکن و همچنین داروهای گیاهی و خانگی آشنا شوید.
کمبود ویتامین
کمبود ویتامین، بخصوص ویتامینهای B و C میتواند ورم و التهاب لثه ایجاد کند. به عنوان مثال ویتامین C نقش بسیار مهمی را در نگهداری و ترمیم لثه و دندان شما ایفا میکند. البته امروز در اکثر کشورها شاهد عدم کمبود این دو ویتامین در افراد مختلف هستیم.
عفونت
عفونت ناشی از ویروسها و قارچها میتواند عامل ایجاد ورم و التهاب لثه باشد. تبخال ، آبسه و برفک نیز میتواند به صورت غیر مستقیم باعث تورم لثه شود.
در ادامه به درمان های پزشکی ،خانگی و گیاهی ورم و التهاب لثه خواهیم پرداخت.
تماشای فیلم درمان ورم و التهاب لثه به روش پزشکی
۴ روش دندانپزشکی درمان ورم و التهاب لثه
اگر ورم و التهاب لثه شما بیش از ۲ هفته طول بکشد باید برای درمان به دندانپزشک مراجعه نمایید. دندانپزشک در خصوص زمان و تعدد وقوع علائم این عارضه سؤال خواهد کرد. ممکن است که یک عکس کامل از دندانهای شما گرفته شود. همچنین در خصوص بارداری و تغییرات رژیم غذایی شما نیز سؤال خواهد شد. بعلاوه امکان گرفتن آزمایش خون جهت بررسی عفونت احتمالی نیز ممکن است مورد نیاز باشد.
بسته به سطح عفونت و تورم لثه شما ممکن است درمانهای متفاوتی مورد نیاز باشد. یکی از ابتدایی ترین و مفید ترین درمانها استفاده از دهانشویه است. در مراحل جدیتر نیاز به تجویز و استفاده به موقع از آنتی بیوتیک خواهد بود. در مواقع بسیار بحرانی ممکن از روت پلنیگ، اسکالینگ و فلپ سرجری لثه نیز مورد نیاز باشد. همچنین میتوان از لیزر نیز برای درمان ورم و التهاب لثه استفاده کرد.
۱ . درمان ورم و التهاب لثه با هیدروژن پروکساید
هیدروژن پروکساید یکی از بهترین درمانهای خانگی ورم و التهاب لثه است که بیشتر دندانپزشکان آن را توصیه میکنند.
دستورالعمل:
- هیدروژن پروکساید ۳ درصد را به میزان مساوی با آب مخلوط کنید.
- به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه دهان خود را شستشو دهید.
۲ . تجویز دارو برای درمان ورم و التهاب لثه
علاوه بر داروهای معمول خوراکی ضد عفوت و ضد التهاب، داروهای ذیل میتواند توسط دندانپزشک بر روی ناحیه عفونت کرده و به صورت موضعی قرار داده شود.
- Doxycycline: یک ژل ضد باکتری بوده که توسط دندانپزشک پس از تمیز کردن دندان در پاکتهای لثه قرار میگیرد.
- Minocycline: یک داروی ضد باکتری دیگر بوده که به صورت پودر توسط دندانپزشک در پاکتهای لثه قرار میگیرد.
- Chlorhexidine: یک داروی ضد قارچ است که در دهان شویه نیز موجود میباشد. و برای کنترل باکتریهای دهان مورد استفاده قرار میگیرد.
۳ . اسکالینگ و روت پلنینگ لثه
در مواقعی که پلاک باکتریها و تارتار به زیر لثه نفوذ کرده و باعث ایجاد ورم و التهاب شود. تنها راه ممکن استفاده از اسکالینگ و روت پلنینگ است. در ابتدا لثه بی حس شده و با استفاده از ابزار نوک تیز و مخصوص دندانپزشکی، سطح دندان زیر لثه از وجود پلاک باکتریها حذف میشود. علاوه بر این کار دندانپزشک میتواند داروهای ضد باکتری خوراکی و موضعی نیز تجویز کند.
در برخی موارد عفونت به قدری شدید بوده و در عمق لثه و ریشه دندان نفوذ کرده که حتی اسکالینگ و روت پلنینگ نیز دیگر پاسخگو نیست. در این مواقع در جراحی که به آن فلپ سرجری گفته میشود، لثه بریده و برگردانده میشود. سپس دندانپزشک با ابزار مخصوص عفونت را پاک کرده و در نهایت لثه بخیه میشود.
۴ . درمان ورم و التهاب لثه با لیزر
لیزر یک روش جدید و تازه در علم دندانپزشکی بوده که به جای تیغ جراحی و ابزارهای نوک تیز استفاده میشود. این روش مزایای فراوانی نسبت به روت پلنینگ و اسکالینگ لثه دارد. از این مزایا میتوان به خونریزی و درد کمتر بیمار، دوره نقاهت سریع تر و … اشاره کرد.
مطالعه بیشتر ⇔ درمان عفونت لثه با لیزر
تماشای فیلم درمان گیاهی ورم و التهاب لثه در خانه
۶ روش درمان گیاهی و طب سنتی التهاب و ورم لثه در خانه
۱ . درمان خانگی ورم و التهاب لثه با آب نمک
نمک و آب گرم برای درمان التهاب و ورم لثه کاملاً مؤثر هستند. ترکیب این ۲ جزء از لثه در مقابل انواع آلودگیها محافظت میکند.
دستورالعمل:
- نصف قاشق چای خوری نمک را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید.
- به مدت چند دقیقه با محلول آب نمک غر غره کنید.
- این کار را تا زمانی که آماس و تورم لثه خب شود ادامه دهید.
- همچنین میتوانید به آرامی لثه خود را با نمک به مدت چند ثانیه ماساژ دهید.
- سپس آن را با آب شستشو دهید.
- و به صورت روزانه این کار را انجام دهید.
۲ . درمان گیاهی التهاب و ورم لثه با زنجبیل
زنجبیل یک درمان خانگی دیگر برای درمان ورم و التهاب لثه و درد دندان است. این ماده خواص قوی ضد التهابی داشته که خونریزی و عفونت لثه را درمان میکند.
دستورالعمل:
- یک چهارم قاشق چای خوری پودر زنجبیل و مقداری کمی آب تهیه کنید.
- آنها را مخلوط کرده و خمیر درست کنید.
- خمیر را بر روی لثه متورم و آماس کرده قرار دهید.
- لثه را به مدت ۵ دقیقه به حال خود رها کنید.
- سپس به آرامی و به مدت ۱ دقیقه لثه خود را ماساژ دهید.
- با آب گرم شستشو دهید.
- این درمان را ۱ بار در روز و به مدت ۱ هفته ادامه دهید.
مطالعه بیشتر ⇔ اگر خود و یا فرزندتان دندانهای حساسی دارید، میتوانید با سیلانت تراپی به خوبی از آنها محافظت کنید. در این روش یک لایه محافظ بر روی دندانهای آسیاب کشیده شده و احتمال پوسیدگی این دندانها به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. در این لینک میتوانید با مزایا، معایب و هزینه سیلانت تراپی بهطور کامل آشنا شوید.
۳ . درمان طب سنتی التهاب و ورم لثه با آلو ورا
آلو ورا معمولاً برای زیبایی پوست و مو استفاده شده ولی در درمان ورم و التهاب لثه معجزه میکند. آلو ورا یک گیاه دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی است. آلو ورا به راحتی در دسترس بوده و میتوان برای درمان عفونت لثه استفاده کرد.
دستورالعمل:
- یک برگ تازه آلو ورا برداشته و ژل آن را خارج نمایید.
- با انگشت اشاره خود آلو ورا را به تورم و آماس لثه بمالید.
- به مدت ۲ دقیقه و به آرامی لثه را ماساژ دهید.
- سپس با آب گرم شستشو دهید.
- این کار را چندین بار تکرار کرده تا التهاب و ورم از بین برود.
۴ . درمان گیاهی و خانگی التهاب لثه با روغن درخت چای
برای درمان ورم لثه روغن درخت چای نتایج بسیار خوبی به همراه دارد. روغن درخت چای خواص ضد التهابی و عفونی داشته و از عفونی شدن و ورم لثه جلوگیری میکند.
دستورالعمل:
- چند قطره از روغن درخت چای را با ۱ لیوان آب گرم مخلوط کنید
- از این داروی خانگی ۲ بار در روز به عنوان دهانشویه استفاده نمایید.
۵ . درمان طب سنتی ورم لثه با روغن کنجد
شستشو با روغن یک درمان خانگی برای درمان ناراحتیهای دندان است. و یک روش مناسب برای حفظ سلامتی میباشد. این یک روش بسیار قدیمی بوده که رشد باکتریهای عامل عفونت را کاهش میدهد.
دستورالعمل:
- ۱ قاشق از روغن کنجد را در دهان خود قرار دهید.
- در تمامی قسمتهای دهان خود آن را بچرخانید تا به داخل لثه نفوذ کند.
- این کار را به مدت ۱۵ دقیقه ادامه دهید.
- سپس مواد باقی مانده را بیرون ریخته و با آب گرم شستشو دهید.
- بعد از این کار به طرز صحیح مسواک بزنید.
۶ . درمان التهاب و ورم لثه در خانه با جوش شیرین
جوش شیرین خاصیت قلیایی داشته و به حذف میکربها و باکتریها کمک میکند.
دستورالعمل:
- جوش شیرین را با کمی آب ترکیب کرده و خمیر درست کنید.
- خمیر را بر روی لثه عفونی بمالید.
- به آرامی ماساژ را ادامه دهید.
- این کار ساده را در خانه انجام داده تا از شر ورم لثه رهایی یابید.
با دادن ستاره از ما حمایت کنید.
1 >> 2 >> 3 >> 4 >> 5 ستاره